جشن های ایرانیان

جشن تیرگان

یکی از پر اهمیت ترین اعیاد و سرشار از سنت ها و آیین ورسوم بوده است. این جشم در روز سیزدهم از ماه تیر که تیر روز نام داشت برگزار میگشت و به نام جشن آبریزگان یا اسم هایی در این حد و معنی مشهور است. دوتیران برگرزار میشد.

 تیرگان بزرگ و تیرگان کوچک که اهمال در کبیسه کردنو یا این اصل که اغلب جشن ها پنجروز ه طول می انجاید سبب این دوگانگی شده باشد.

 برای برگزاری ووجه تسمیه این جشن،علل بسیاری ذکر کرده اند. مهم ترین این علل، خاطره تجاوز افراسیاب و تورانیان به ایران است در زمان منوچر شاه پیشدادی. این مناقشات مرزی با تیر اندازی آرش کمانگیر به سود ایرانیان پایان یافت.

ابوریحان مراسم بسیاری را که میان ایرانیان وزردشتیان در این روز مرسو بوده نقل کرده است. علت دیگری که برای برگزاری این جشن که با شادی وآب پاشی همراه است مربوط به دوران کیخسرو می شود.

در موقعیت ویژه کنار چشمه ای بیهوش میشود، یکی از سردارانش از آب چشمه به چهره وی می افشاند شاه به هوش می آید، این حادثه به ورت وگنه ای مقدس روایت شده است و از آن هنگام به بعد، به خاطره آن روز مردم کنار رودها وچشمه ها وبرکه ها با شادمانی ه هم آب می پاشند. اما ابریحان بیرونی، علتی دیگر برای برگزاری جشن تیرگان یا آبپاشان نقل و آنرا به هوشنگ نسبت داده است.

 

 

.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن